Funkce uživatele
Moje oblíbené nemovitosti Moje filtry Moje filtry Upravit profil Upravit profil Vložit inzerát Vložit inzerát
Region
mapa

Hledáte pozemek pro svůj nový dům? Vybírejte srdcem, používejte i rozum a přizvěte architekta

Zkušený architekt vám řekne, že vlastně vyloženě špatná stavební parcela pro stavbu nového rodinného domu neexistuje, stejně jako velmi těžko najdete a dokonce i získáte pozemek ideální. Co to je? Představa, sen, chiméra. Parcelu je proto třeba vybírat především srdcem, zároveň je ale třeba používat rozum. A právě s tím vám kromě své představivosti a zkušeností pomůže architekt.

11. 7. 2024, Petr Pojar
Hledáte pozemek pro svůj nový dům? Vybírejte srdcem, používejte i rozum a přizvěte architekta

2 základní postupy, nejlepší je však kompromis

Při výběru pozemku pro nový rodinný dům vlastně existují 2 základní postupy: buďto si nejprve koupíte pozemek a až podle jeho charakteristik bude navržen dům, nebo si najdete pozemek podle toho, jaký dům na něm chcete postavit. A druhá varianta je určitě složitější. Schopný architekt přitom dovede navrhnout rodinný dům pro jakýkoli stavební pozemek, sehnat však pozemek podle již realizovaného návrhu domu může být neřešitelný úkol. Určitě proto bude ideální kompromis, kdy vyjdete z určité představy o svém budoucím domě, případně i skici, ale jeho skutečný návrh necháte nakreslit až podle skutečného pozemku. 

Realizace rodinného domu, autor: Ing. Marian Groch - EKORD (Zdroj: Betontvar - VIKO)

Architekt udělá z nevýhody přednost a skutečné přednosti ještě umocní

Zkuste si jen tak cvičně sepsat všechna kritéria, jaká by měla vaše stavební parcela splňovat, a zkuste hledat. Začněte na internetu, pak pozemky objíždějte. Po dlouhém hledání nakonec zjistíte, že se váš seznam redukuje, a že tužka je dobrá spíše ke škrtání, než k sepisování podmínek a představ. Ideální lokalita, ideální svažitost, ideální orientace vůči světovým stranám, ideální nadmořská výška, ideální velikost a tvar pozemku, ideální, milí a vstřícní sousedé, veškerá technická vybavenost (dopravní i technická infrastruktura), rozumná cena, kvalitní půda zahrady, skvělé okolí plné možností sportovního, přírodního i kulturního vyžití... Chápete? To prostě nejde. Takových pozemků je minimum a skvěle navržených a postavených domů na těchto pozemcích ještě méně. Uskromněte se a poraďte právě s architektem. Z nevýhody udělá přednost, skutečné přednosti ještě umocní.

Fallingwater - dům, kterým protéká potok, sen uprostřed přírody, autor: Frank Lloyd Wright, USA, Pensylvánie, skvost světové architektury (Zdroj: Shutterstock)

Vyjděte ze skutečného stavu věcí, tedy z toho, co už existuje

Ideální je vyjít ze skutečného stavu věcí. Začněte tím, že si najdete v architektonických knihách či webech alespoň několik opravdu krásných domů. Takových domů, které se vám budou opravdu líbit. Pak neleňte, sedněte do auta a tyto domy si objeďte a okoukněte alespoň zvenčí. Budete překvapeni, na jak roztodivných pozemcích, s jakým okolím a sousedy, vlastně tyto domy stojí.

Nová horská chata v Jizerských horách, studio: Markéta Cajthamlová, Architektonická projekční kancelář, autoři: Ing. arch. Markéta Cajthamlová, Petra Pelešková, Petra Soukalová (Foto: Petr Polák a Ester Havlová)

Vlastně zjistíte, že když si na konkrétních pozemcích tyto krásné a výborně navržené domy odmyslíte, mají pozemky od vašeho vysněného ideálu hodně daleko. Výborné bydlení totiž dělá vždy schopný architekt spolu s velkorysým investorem. Vlastnosti pozemku jsou již druhořadé, ale ne zase až tak úplně. Výběr pozemku je také velice důležitý, především se na něm musí smět stavět. A také byste k místu měli mít nějaký vztah, buď již z dřívější doby, nebo si ho vytvoříte při hledání pozemku. Prostě vás místo praští do očí a chytne za srdce. Rozum pak ověří všechny důležité technické a úřední aspekty.

V architektuře platí, že právě místo určuje děj a tedy právě i podobu domu. Už to vidíte? Pokud vy sami ne, architekt bude určitě úspěšnější. Představivost, určité umělecké cítění v kombinaci s technickými znalostmi a spolu se zkušenostmi. Právě tato kombinace udělá své. Jen málokdo je natolik nadaný, že to pozná i jako laik, samouk. Hlavně je třeba najít, čím je pozemek charakteristický, jeho genius loci, tedy duch místa. Může to být kopec, skála, strom, potok, rybník, výhled na kostel, hradby, dlouhá lučná stráň, ale i koleje pro místní lokálku. Duch místa promlouvá různými jazyky.

Horská chata na Lipně, možné i k trvalému bydlení, autor: Les Archinautes a 3AE s.r.o., MgA. Gabriela Králová (Foto:  Petr Polák)

Pozemek si ověřte

Teprve nyní je řada si pozemek pořádně proklepnout. Zjistit, jak se žije v lokalitě, jaká je zde občanská vybavenost a infrastruktura, co najdete v nejbližším okolí, jací jsou sousedé a jaké plány mají úřady, místní obyvatelé a zastupitelé s územím do budoucna, zda na pozemku neváznou nějaká omezení a břemena, jak vysoký je na pozemku výskyt radonu (vysoký radonový index představuje vyšší náklady na založení stavby), jaké vlastnosti má podloží a půda, jak je to zde s vodou (půjde vybudovat studnu?).

 Dům ohně a dřeva, autor: 3AE, Ing. arch. Martin Hajný (Foto: Radek Úlehla)

Až poté, co si na většinu otázek odpovíte kladně, můžete přistoupit ke koupi pozemku a architekt k navrhování domu. Přejeme vám úspěšný výběr parcely a zdařilý návrh i stavbu domu.

Autorský článek: Petr Pojar, ČESKÉSTAVBY.cz

 Dům pro děti se žlutými okny, autor: 3AE s.r.o., Ing. arch. Ladislav Vrbata (Foto: Martin Zeman)