Funkce uživatele
Moje oblíbené nemovitosti Moje oblíbené nemovitosti Moje filtry Moje filtry Upravit profil Upravit profil Vložit inzerát Vložit inzerát
Region
mapa

Chytré vanové baterie zaujmou vzhledem, a navíc šetří rozpočet i přírodu

Vytvořit si funkční a esteticky zajímavou domácnost je se správným vybavením v podstatě hračka. Nejinak je tomu v případě koupelny. Vedle významných prvků jako umyvadlo, vana a sprchový kout, je třeba se soustředit také na vodovodní baterie.

22. 7. 2024, redakce
Chytré vanové baterie zaujmou vzhledem, a navíc šetří rozpočet i přírodu

Pohodlná koupel

Vana je stálicí mnoha koupelen. Nabízí relaxační koupel, ale bez obtíží plní funkci „sprchového koutu“. Stačí si pořídit vanovou zástěnu, aby voda zůstávala uvnitř vany, ruční sprchu s více proudy a ideálně protiskluzový povrch nebo protiskluzovou podložku. Nedílnou součástí van jsou také vanové baterie, které mají za úkol bezpečně přivést vodu, a to v požadované teplotě i intenzitě. Řada z nich je vybavena moderními technologiemi, které usnadňují a zpříjemňují používání a významně zvyšují provozní bezpečnost. Vy se tedy můžete soustředit na uvolňující lázeň, profesionální očistu nebo třeba důkladnou masáž. Volit můžete vodovodní baterie na stěnu, podomítkovou variantu, případně model určený k instalaci na okraj vany. Každá varianta má svá pozitiva i úskalí. Co byste však měli zvážit pokaždé, ať už volíte jakoukoli z možností?

Vanové baterie jako designový prvek

Jedním z hlavních faktorů při výběru baterií je design. Měl by navazovat na styl, který v místnosti převládá, a který má za cíl vytvořit určitou atmosféru. Jedině tak bude místnost působit harmonicky a nikoli rušivě. V ideálním případě by měly být vodovodní baterie (alespoň v koupelně) ze stejné série. Vzájemně se totiž vizuálně podporují. Obvykle se jedná o vanové baterie, umyvadlové baterie, bidetové baterie, případně sprchové baterie. Jejich tvar by měl být podporou dalšího vybavení. Vsadit můžete také na výrazné linie, případně atypické odstíny povrchů jako zlatá, černá nebo bronz. Takové vanové baterie se pak stanou zajímavou dominantou prostoru. Vanové baterie je třeba vždy vybírat ke konkrétní vaně. To zabezpečí jejich správnou kooperaci. Jednou z hodnot, na kterou se dívat, je délka výtoku.

Chromová vanová baterie (Zdroj: SANITINO)

Krásné a bezpečné povrchy

Další z aspektů, které je při výběru vanové baterie důležité zvážit, jsou povrchy. Obvykle od nich vyžadujeme, aby byla údržba co nejjednodušší, a zároveň, aby byl provoz bezpečný. První z úkolů zabezpečují speciální povrchové vrstvy, které povrchy chrání před mechanickým i chemickým poškozením, a zároveň znesnadňují usazování vodních kapek, tvorbu vodního kamene a taktéž nežádoucí množení bakterií. Bezpečností povrchů se rozumí fakt, že i při spuštění horké vody zůstávají vanové baterie v příjemné teplotě, tzn. nejsou horké a nehrozí tedy spálení. Vybírejte tedy takové vanové baterie, které v sobě mají tuto technologii již zabudovanou.

Efektivní ovládání

Nejen při napouštění vany, ale i během sprchování oceníte citlivé ovládání, a hlavně stálost nastavených hodnot. V případě pákové vanové baterie se zaměřte na produkty, které mají keramickou kartuši. Ta zabezpečí hladké a přesné ovládání páky. Ujistěte se také, že přepínač mezi sprchou a vanou má hladký chod. Není nic nepříjemnějšího, než když během napouštění vany dostanete sprchovou dávkou nebo když při sprchování najednou napouštíte vanu. Dochází nejen ke zbytečným ztrátám vody, ale zvyšuje se i riziko zranění.

Pětiotvorová vanová baterie (Zdroj: SANITINO)

Sázkou na jistotu jsou termostatické vanové baterie. Teplotu a intenzitu proudu nastavujete samostatně buď pomocí otočných rukojetí nebo tlačítky. Výhodou termostatických baterií je, že drží nastavené hodnoty bez ohledu na výkyvy ve vodovodním řadu. Přepínání mezi spotřebiči je též jednodušší. Každý spotřebič spouštíte zvlášť, odpadá tedy problém s přepínačem. Výhodou termostatických baterií je také teplotní bezpečnostní pojistka. Pokud nastavujete teploty vyšší než 38 °C, je třeba ji mechanicky uvolnit. Minimalizujete tak rizika popálení.

Tichý a ekologický provoz

Řada vodovodních baterií má zabudované různé technologie, které snižují spotřebu vody, aniž by snížily uživatelský komfort. Zejména termostatické vanové baterie mívají omezovače průtoku (snížení bývá až o 50 %), ale také omezovače teploty vody. To je skvělé i pro rodiny s dětmi nebo domácnosti seniorů. K úspoře vody může přispívat i zabudovaný perlátor, případně sprchová hlavice. Řada ručních sprch nabízí ekologické proudy, kdy se do vodních kapek přimíchává vzduch. Kapky jsou pak plnější, méně se rozstřikují a efektivněji tedy smývají nečistoty. Perlátor u vanových baterií často také snižuje hluk při napouštění vany.

SANITINO s.r.o.