Funkce uživatele
Moje oblíbené nemovitosti Moje filtry Moje filtry Upravit profil Upravit profil Vložit inzerát Vložit inzerát
Region
mapa

Kdy se vyplatí investice do nemovitosti?

Hledáte způsob zhodnocení financí a přemýšlíte o investici do nemovitosti? Máme pro vás pár tipů, nad čím se zamyslet, abyste zjistili, jestli se právě ve vašem případě jedná skutečně o optimální možnost zhodnocení peněz.

19. 7. 2024, redakce
Kdy se vyplatí investice do nemovitosti?

Proč lidé investují do nemovitostí?

Nemovitost je ideálním investičním prostředkem, pokud chcete mít jistotu zachování hodnoty vašich prostředků. Jakmile investujete do bydlení, máte poměrně velkou jistotu, že vám investované peníze „nesežere” inflace.

Jedná se o velmi konzervativní a v rámci investicí bezpečný způsob zhodnocení majetku, pomocí kterého si můžete vybudovat dlouhodobý pasivní příjem.

Dlouhodobá investice versus flipování nemovitostí

V tomto článku se budeme zabývat dlouhodobými investicemi a nikoliv „flipováním” nemovitostí, které je riskantní a nachází se přinejmenším v šedé zóně, do které byste se pouštět neměli.

S vlastní nemovitostí (pokud se jedná o byt nebo rodinný dům) současně máte jistotu, že budete mít v každé životní situaci kde bydlet. Kdyby však bylo investování do nemovitostí tak snadné, dělal by to každý. Jaká jsou rizika a největší nevýhody této investice?

Rizika a nevýhody investování do nemovitostí, která byste měli vzít v potaz

První jasnou nevýhodou investice do nemovitostí je nutnost poměrně vysoké investice, kterou si určitě nemůže dovolit každý.

Rychlost je v investování pro úspěch zásadní

V dnešní době není získání hypotéky nijak snadná záležitost – o to větší příležitost se však jedná pro investory, kteří mohou čerpat například Flexi úvěr od společnosti Cashbot.cz. Oproti jiným variantám úvěrů se jedná o velmi rychlý způsob financování nemovitosti. Od podání žádosti můžete mít finance na účtu už do 30 dnů.

Pokud už se o investování nějakou tu chvilku zajímáte, jistě víte, že zvlášť u nemovitostí je rychlost zásadní. Protože je pouze otázkou času, kdy přijde někdo rychlejší a skvělou investiční příležitost vám „vyfoukne” přímo před nosem.

Riziko prázdného bytu

Chcete-li financovat nemovitost úvěrem, musíte si dobře spočítat dobu návratnosti investice a mít dostatek prostředků, které pokryjí splátku i v případě finančních problémů.

Právě tím se dostáváme k možným rizikům, které s sebou tento typ investování nese.

Většina investičních nemovitostí svým majitelům vydělává prostřednictvím nájmu. Jenže ne vždy je snadné nájemce najít.

Myslete i na možnost, že byt může zůstat nějaký čas prázdný. Přesto však musíte splácet nejen úvěr, ale také veškeré poplatky, které se s vlastnictvím nemovitosti pojí.

Podceňování nákladů na údržbu nemovitosti

Proto byste jako investoři měli mít vždy dostatečnou rezervu, která náklady na nemovitost pokryje za všech okolností.

V rámci investice nezapomínejte ani na rekonstrukce a opravy. Obecně se uvádí, že údržba nemovitosti ročně stojí kolem 1 % z její hodnoty.

K této částce byste si měli přičíst také případné výdaje na zaměstnance nebo externího spolupracovníka. v případě, že se o nemovitost a řešení věcí s nájemníky nechcete starat sami.

Ztráta hodnoty nemovitosti

Dalším rizikem je i to, že nemovitost svou hodnotu časem ztratí. Obvykle platí, že se nedostanete do „mínusu” a nemovitost vždy minimálně udrží hodnotu vašich peněz. Stejně jako u kterékoliv jiné investice je však třeba mít na paměti, že se může stát nečekaná událost, kvůli které na ni proděláte.

Nemožnost rychlé likvidace investice

Investice například do akcií je obvykle možné v případě okamžitě vybrat a pracovat s nimi. To u nemovitosti neplatí. Jakmile investujete do bydlení, musíte počítat s tím, že potrvá i měsíce, než se nemovitost prodá a vy peníze získáte.

Výběr správné investiční nemovitosti

Při nákupu investiční nemovitosti je kromě finančního plánu důležité vybrat vhodnou lokalitu. Už před prvním nákupem byste měli mít dobrý přehled o situaci na trhu s realitami a ideálně i kontakty na realitní makléře a další profesionály, které se v této oblasti pohybují.

Více o tom, na co všechno je nutné myslet, si můžete přečíst v rozhovoru s investorem Martinem Kořenkem.