Funkce uživatele
Moje oblíbené nemovitosti Moje oblíbené nemovitosti Moje filtry Moje filtry Upravit profil Upravit profil Vložit inzerát Vložit inzerát
Region
mapa

Proč by vám chtěl někdo ukrást nemovitost? A jak se bránit? Sledování změn v katastru je zdarma

Jak zjistit, že si na váš nemovitý majetek nedělá zálusk podvodník? Jak takový podvod probíhá? Postačí pro informování o změnách v katastru datová schránka, nebo je potřeba využít službu sledování nemovitosti? Přečtěte si v našem článku

5. 9. 2024, Jiří Březina
Proč by vám chtěl někdo ukrást nemovitost? A jak se bránit? Sledování změn v katastru je zdarma

Je ten pozemek pořád váš? Nepřevádí si ho někdo na sebe? A proč by to dělal?

Pokud by si někdo chtěl přivlastnit vaše jízdní kolo, musí vám ho fyzicky vzít. Jestliže má zálusk na vaši nemovitost, třeba pozemek, musí provést změnu v katastru nemovitostí: změnit vlastníka.

Na takové pokusy je ale katastr připraven: změna vlastníka není jednoduchá, vyžaduje se notářsky ověřená smlouva o převodu majetku s ověřenými podpisy. A i když je smlouva v pořádku, vlastník se nezmění hned. Během převodu je totiž aktivována tzv. plomba a začíná běžet 20denní období, během kterého katastr stávajícího vlastníka informuje o tom, že dochází k převodu, ale faktický stav nemovitosti se nemění.

Na počátku odcizení nemovitosti může být zfalšovaný podpis na kupní smlouvě (Foto: Scott Graham/Unsplash)

Jak funguje podvodný převod nemovitosti?

Pokud by vám chtěl někdo ten hypotetický pozemek ukrást, musí tedy překonat oba výše uvedené ochranné prvky. Jak to udělá? 

Za prvé zfalšuje smlouvu. Nejčastěji nějakým způsobem zfalšuje nebo nafinguje notářské ověření podpisu smluvních stran. Podvodníci se nějakým způsobem dostanou třeba k notářskému razítku z pozůstalosti zesnulého notáře. Nebo si takové razítko rovnou zfalšují. 

Pokud mu taková smlouva u úředníků projde (reálnou šanci příliš vysokou nemá), následuje druhý krok: katastr o změně informuje původního vlastníka a začíná běžet zmíněná 20denní lhůta. Ta se počítá ode dne, kdy odešla zpráva vlastníkovi.

A tady je ten druhý háček. Povinností katastrálního úřadu je informovat vás o změně obyčejnou poštou. Doručení nikdo nekontroluje, lhůta běží od odeslání. Hypotetický zloděj vašeho pozemku se tedy musí postarat o to, aby se k vám dopis nedostal. Může mít třeba známého na místní poště, který dopis „stopí“, nebo vám bude chodit vybírat poštovní schránku. Když bude úspěšný, je po dvaceti dnech novým evidovaným vlastníkem vaší nemovitosti.

Je reálné, aby vám někdo ukradl nemovitost?

Může vám tedy někdo sebrat pozemek jen tím, že se podvodem zapíše do katastru jako nový vlastník? Ne tak docela. 

Podle Ing. Milana Tomáška, ředitele Zeměměřického a katastrálního inspektorátu v Českých Budějovicích, není účelem podvodu ukrást samotný pozemek (takový čin se jednou provalí a nakonec napraví do původního stavu). Cílem podvodníka je prokázat se jako vlastník třeba při jednání s bankou a pozemkem následně ručit při získání hypotéky. „Když si podvodník, ručící vaší stavební parcelou, půjčí deset milionů na stavbu domu, ví, že na pozemku žádný dům stavět nebude. Peníze ukradne a zmizí s nimi,“ popisuje situaci zjednodušeně Tomášek. 

Podle Milana Tomáška je ale takových případů ve skutečnosti velmi málo a výše uvedenou situaci lze označit spíše za hypotetickou. Rozhodně těch, kde se převod podařilo dokončit a bylo nutné zločin napravit právní, resp. soudní cestou. Není tedy třeba se začít hned bát. Třeba takzvané flipování nemovitostí skýtá mnohem nebezpečnější postup.

Případy dokonaných krádeží nemovitostí je mizivé množství (Ilustrační foto: Jakub Źerdicki/Unsplash)

Jak zabránit podvodu? Sledovat stav nemovitosti elektronicky

Podvodnému triku s nedoručeným dopisem (nebo prostě nedoručení v důsledku nekvalitní poštovní služby) zabráníte jednoduše: necháte si informace z katastru posílat elektronicky. Jde to hned dvěma způsoby: datovou schránkou nebo službou Sledování změn údajů o nemovitosti.

Datová schránka (pozor, má to háček)

Pokud máte zařízenou datovku, máte po starostech. Katastr vám sem pošle upozornění vždy, když se bude s vaším majetkem něco dít.

Možná si teď říkáte, ano, datovku mám, jsem v pohodě. Možná patříte ke stovkám tisíc živnostníků, kterým stát povinně zřídit datovou schránku pro „podnikající fyzické osoby“. Tak pozor: Na to, aby vám katastr (ale i jiné úřady) posílal informace, je potřeba mít schránku jiného typu: datovou schránku „fyzické osoby“. Pokud tuto schránku nemáte, informace z úřadů k vám budou putovat pěkně po staru papírovou poštou. 

Služba Sledování změn údajů o nemovitosti na katastru

Pokud datovku fyzické osoby nemáte a z nějakého důvodu si ji nechcete založit, můžete použít službu Sledování změn údajů o nemovitosti, kterou poskytuje přímo Český úřad zeměměřický a katastrální.

Funguje to jednoduše, ČÚZK vám pošle zprávu na e-mail nebo formou SMS na mobil v případě, kdy (citujeme web ČÚZK) došlo u sledované nemovitosti ke změně v katastru nemovitostí (stavba, která je součástí pozemku není samostatně sledovanou nemovitostí).

Změnou se rozumí:

  • vyznačení upozornění, že právní vztahy jsou dotčeny změnou (tj. zaplombování)
  • provedení vkladu
  • provedení záznamu
  • zápis poznámky

Jak si službu sledování změn na katastru zařídíte?

Sledování změn si zařídíte několika způsoby:

  • přímo prostřednictvím internetové aplikace. V případě fyzické osoby je potřeba se identifikovat pomocí identity občana (bankovní identita, mobilní klíč eGovernmentu, eObčanka apod.)
  • osobně navštívíte nejbližší katastrálního pracoviště, kde ověří vaši totožnost podle dokladu totožnosti
  • v listinné podobě: zašlete žádost na adresu ČÚZK. Žádost musí být opatřena úředně ověřeným podpisem žadatele

Po založení služby se k vašemu profilu automaticky nahrají vaše nemovitosti a na zadané kontaktní údaje vám začnou chodit upozornění. 

Pro fyzickou osobu je služba zdarma do 20 nemovitostí (pokud ji máte víc, platíte za každou nemovitost nad tento limit 10 Kč/rok).