Funkce uživatele
Moje oblíbené nemovitosti Moje oblíbené nemovitosti Moje filtry Moje filtry Upravit profil Upravit profil Vložit inzerát Vložit inzerát
Region
mapa

Hledáte nájemní bydlení? Nevstupujte do rizika, nenaleťte podvodníkům, nespalte se

O nájemní bydlení je v současné době obrovský zájem, což ale také představuje velký problém. Třeba web Bezrealitky uvádí, že například v Praze bylo jen v červenci letošního roku na jeden byt v průměru 70 zájemců, v Brně údajně 40. Navíc již od července hledají bydlení studenti a to nejčastěji společné, tedy buďto formou spolubydlení s jinými studenty, nebo bydlení u někoho v samostatném pokoji. A je logické, že tak velký zájem nemůže být pokryt nabídkou, lidé se proto vrhají i do nebezpečných dobrodružství, nebo alespoň drahých. Opatrnost jde stranou. A na to hřeší nájemci. Na co je třeba si dát při hledání nájmu či spolubydlení pozor?

22. 8. 2024, Petr Pojar
Hledáte nájemní bydlení? Nevstupujte do rizika, nenaleťte podvodníkům, nespalte se

1. Falešná (podvodná) inzerce

Bohužel i v případě nájmů a spolubydlení se objevují podvodné inzeráty, vlastně lze hovořit o internetovém evergreenu. Objevují se na inzertních webech i na sociálních sítích, některé se rozeznávají obtížně. Lze ale sledovat určité varovné signály, například neobvykle nízkou cenu, špatnou češtinu, snahu o komunikaci v angličtině (či jiném cizím jazyce) apod.. 

Proč to podvodníci vlastně dělají? Samozřejmě pro peníze, takže když od vás chce někdo poslat předem zálohu na nájem, aniž byste měli smlouvu, nebo dokonce i s jakousi smlouvou, ovšem aniž byste byt vůbec viděli, vždy je to podezřelé. Jakékoli posílání či osobní předávání peněz bez smlouvy a klíčů od bytu je rizikové. Zaplatíte a komunikace skončí… Je třeba vždy trvat na osobní návštěvě bytu, na smlouvě a na předání klíčů. Teprve poté něco plaťte. Navíc je opravdu velký rozdíl si pronajmout pěkný, čistý byt, nebo naopak vybydlenou, špinavou kobku.

Neplaťte nic nesmyslně předem bez smlouvy a klíčů od bytu (Zdroj: Shutterstock)

Určitě je také bezpečnější hledat inzeráty na webech realitních kanceláří, případně na realitních portálech, kde inzeruje více kanceláří, či využít platformu Bezrealitky. Realitní portály disponují algoritmy, které podvodné inzeráty hledají a automaticky blokují. Na sociálních sítích naopak narazíte na cokoli. Jestliže však vy sami hledáte spolubydlícího, není důvod sociálních sítí nevyužít. 

Ve prospěch sociálních sítí pak hovoří jedna věc, někteří majitelé nemovitostí využívají k inzerování sociální sítě, kde byt nabídnou pomocí facebookové skupiny konkrétní komunitě v konkrétní lokalitě. Dokonce může být taková nabídka výhodnější, jelikož odpadají náklady s inzercí a provize realitní kanceláři. Opět je ale třeba si dát pozor na možné podvodníky a také na záměry pronajímatele. Narazit můžete na ledaco.

Ve facebookových skupinách pak lze především najít poptávky po doplnění party, která už bydlí společně. Obvykle jde o společné studentské bydlení. Takže sociální sítě určitě nezavrhovat, ale záleží na tom, co zde hledáte a na koho narazíte.

Bytový dům (Zdroj: Shutterstock)

2. Bez smlouvy ani ránu (korunu)

Smlouva je pro bezpečný vzájemný vztah nájemníka a pronajímatele nejdůležitější. Velkým rizikem je pronájem takzvaně “na černo“, aniž byste si směli uvádět jméno na zvonek, měnit adresu, o trvalém pobytu nemluvě. Jakási smlouva sice i v takových případech vzniká, ale je to jen cár papíru s uvedenou výší nájmu. V těchto případech jste zcela závislí na vůli pronajímatele, může si s vámi dělat, co chce. Trvejte na řádné smlouvě podle aktuální legislativy. V tomto případě se ukrývá i jisté riziko ve smluvních vzorech, které jsou k dispozici na internetu, nemusí totiž odpovídat aktuálním předpisům, smluvní vzor mohl navíc vytvořit naprostý amatér. Nejvhodnějším zdrojem případných smluvních vzorů jsou realitní portály. Zde sice můžete za smlouvu zaplatit určitý poplatek (za vzor smlouvy), ale ten se pohybuje obvykle jen v řádech stokorun.

Pokud pak plánujete spolubydlení, je třeba uvést do smlouvy všechny spolubydlící včetně částky, jakou bude každý platit. Nemůže pak dojít k situaci, že by veškeré povinnosti a rizika dopadly na hlavu jediného člověka. I v případě, že budete bydlet se svými přáteli, je dobré se smluvně zabezpečit. Akorát je třeba se s pronajímatelem dohodnout, kdo mu bude platit celý nájem, v jaké výši a k jakému datu.

3. Komunikace a prověření. Buďte nejlepší zájemce

Buďte vždy upřímní, transparentní, nic nezamlčujte, jednejte na rovinu. Někdy se vyplatí doložit i svou bezúhonnost a bezdlužnost. Vůbec totiž nemusí vzhledem k zájmu o byty vyhrát ten nejrychlejší, ale ten nejsympatičtější a nejserióznější. Někdo uslyší na rodinu s dětmi, jiní naopak, zamlčovat však určité skutečnosti se opravdu nevyplatí. Pravda vypluje na povrch rychle a nastanou problémy.

Majitelé nemovitostí dají určitě přednost prověřeným zájemcům, u nichž budou mít jistotu, že budou platit. Prostě buďte nejlepší. V případě studentského spolubydlení se také může hodit doporučení z předchozích nájmů, případně i ručení ze strany rodičů, kdyby potomek náhodou na chvíli zbloudil ze své cesty...

Vítězové (Zdroj: Shutterstock)

Ceny nájemních bytů

Nejdráž samozřejmě vychází Praha, kde bydlení v širším centru vyjde na cca 27 tisíc měsíčně v případě bytu o podlahové ploše cca 70 m2. Navíc je ještě třeba připočíst režie (elektřina, plyn, voda, vytápění). Bydlení v takovém bytě ve dvou vyjde jednoho studenta nejméně na něco okolo 15 000 korun měsíčně. Ve čtyřech je to na každého cca 8 500. V Brně vychází takový nájem zhruba o desetinu levněji a když se posuneme do o dost levnější Ostravy, dostaneme se oproti Praze až na zhruba polovinu. Vzhledem k cenám bydlení je dost pravděpodobné, že se studijní záměry mnoha studentů budou řídit právě bydlením v dané lokalitě.

Špatnou zprávou pak je, že smlouvu na delší dobu jak na rok, zřejmě nedostanete, a že pro další rok může pronajímatel zvýšit razantně nájem díky uzavření nové smlouvy. Jde o běžnou praktiku. Legislativa sice nájemce do určité míry chrání, ale smlouva na rok je smlouvou na pouhý jeden rok. Nechcete? Podepíší jiní. Fluktuace je dnes v nájemních bytech ohromná.

Ceny nájemního bydleníPrůměrná cena nájmu bytu bez energií v Kč za m2
Praha385
Vnější hranice Prahy271
Brno303
Ostrava209
Plzeň234
Liberec215
Olomouc242
České Budějovice231
Ústí nad Labem182
Hradec Králové228
Pardubice243
Zlín225
Jihlava218

Zdroj: Bezrealitky, FYI Prague, ČESKÉREALITY.cz